Mészáros Pál Kadarka classic és Pinot Noir Rosé

Egy szerencsés véletlennek köszönhetem, hogy szőlészből szőlész-borász lettem – mondja Mészáros Pál, a szekszárdi Mészáros pincészet megalapítója, a 2016. Év Bortermelője díjazottja. Állítja, ma könnyebb jó bort készíteni, mint régen, Szekszárd pedig bizonyos tekintetben Nyugat-Európa.meszarospal_760x428_1.jpg

Mészáros Pál Pinot Noir Rosé illata határozott, tiszta és intenzív, benne sok gyümölcs és elegancia, ízében friss, kifejezetten üdítő hatású.meszaros_vagott.jpg

Remek savakkal és díszítő ízekkel bír, gazdag íz- és illatvilága jó kísérője könnyű ételeknek és baráti beszélgetéseknek egyaránt. A bor alapanyagául szolgáló szőlőt minden évben korán szüretelik, nem teljesen érett állapotban. Ez azért szükséges, hogy megőrizzék a savakat, az aromákat és ezáltal könnyed, friss, illatos borokat készítenek. A leszedett szőlőt gyorsan feldolgozzák, bogyózzák és préselik, préselésnél rövid ideig áztatják. A színanyagok kevésbé oldódnak ki a szőlő héjából, ezért lesz a színe világos, rózsaszín, vöröshagymahéj szín. A kipréselt mustot először megtisztítják, majd 14 napig 14-15ºC-on erjesztik. Ez az alacsony hőmérséklet is arra szolgál, hogy megőrizzék a friss gyümölcsízeket, zamatokat, intenzív illatokat. Erjedés után frissen palackozzák a borokat, hogy továbbra is megőrizzék palackba zárva a bor frissességét, üdeségét, zamatait, hiszen ez a Rosé bor lényege.

Mészáros kadarka cl., Szekszárdkadarka-classic-2010_vagott.jpg

A Kadarka Szekszárdon őshonos fajta, mely megalapozta a borvidék hírnevét. Szekszárd lankás dombjain termesztik ezt a különleges szőlőfajtát, mely a borvidék jellemző kékszőlő fajtája. Ez a fajta tette híressé a szekszárdi borvidéket évszázadokon keresztül, a közelmúltban ennek ellenére kissé háttérbe szorult, azonban napjainkban újra a reneszánszát éli, egyre kedveltebb, keresettebb fajta. Ennek oka az egyediség, mivel csak Magyarországon honos, azon is belül is főleg Szekszárdon. Egyre többen kíváncsiak a fajta egyediségére, szépségére. A borfogyasztó társadalom mindig újfajta borokat szeretne kóstolni, a kadarka egy jó lehetőség.

Szekszárd várost ölelő dombokról származik az egészséges, érett szőlő, melyet 1,5kg tőketerhelésű, zöld szürettel válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szednek. A szőlő kíméletes feldolgozással készül, amely azt jelenti, hogy finoman maceráljuk a cefrét, ezáltal nem oldódnak ki az erős tanninok, így bársonyos, jól iható borokat kapunk, amit utána tölgyfahordóban érlelnek.

Jellegzetes szekszárdi kadarka illatában méz és fűszeresség található, ízében a kadarkafajta egyedi ízvilága, telt és meleg, sok fűszerrel, mely kellemes élményt hagy a szájban. Hosszú utóíz és bársonyosság jellemzi. Nagyon jól fogyasztható baráti beszélgetések alkalmával.

 

Mészáros kadarka cl. és  a Pinot Noir Rosé a Rácz Fogadó és Étterem kínálatában megtalálható

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisoroszigasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr2914620944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

KISOROSZI GASZTRO

Friss topikok

Címkék

Bor (8) Étel (2) Hírek (2) Kávé (2) Pálinka (1) Rácz Fogadó (2) Sör (7) Tea (2) Termelő (5) Üdítő (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása