A kávé olyan mint a bor, nincs két egyforma

A kávé világa nagyon hasonlít a borok világára. Csakúgy, mint a bornál a szőlő, az időjárási viszonyok és a borász szakértelme, a kávé minőségét is kávé fajtája, a mikroklíma, a talaj, a feldolgozás, és a pörkölés módszere befolyásolja.

coffee-1324126_1920.jpg

A Föld két különböző részén termesztett babkávénak és az abból készült kávénak eltérő az ízvilága, testessége és savassága. Ezek a tulajdonságok függnek az éghajlattól, a talajtól, a feldolgozás módszerétől és a babkávé fajtájától. Egy-egy földrajzi területen, országon belül ültetvényről ültetvényre változik a kávé minősége, attól függően, hogy például száraz vagy nedves eljárással dolgozzák-e fel a kávészemeket. A kávét földrajzi származáson kívül a babkávé méretei alapján különböző osztályokba sorolják A kávébab nagysága mellett a pörkölés szempontjából fontos a szemek méretének egyenletessége is. A babkávé cserjének két legismertebb fajtája az Arabica és a Robuszta. Mindkét fajtának vannak variánsai, alfajtái és különböző nemesített kávék is léteznek, a legtöbb kávégyártó és forgalmazó e két kávécserje termését dolgozza fel és értékesíti.Magyarországon az élelmiszerüzletekben árult kávék döntő hányada csak robuszta fajtát tartalmaz.

A babkávé babkávék pörkölési szintjei:

Különböző szintű világos pörkölésű babkávét, előszeretettel használnak az USA-ban, de tartoznak a világos fahéj (light cinnamon),fahéj (cinnamon),New England, Amerikai pörkölési típusok.

Bécsi (középbarna) pörkölés: szép egyenletes, meleg barnára pörkölt kávészemek enyhe olajos kiválással a szemek felszínén. Sokak szerint ennél a szintnél kezdi a pörkölés megváltoztatni kávébab eredeti ízét a szénhidrátok karamellizálás a révén.

Francia ( sötétbarna) pörkölés: közepesen sötétbarnára pörkölt szemek, olajos felülettel. Enyhe savas felhang és a pörkölés kellemes aromája érezhető a francia pörkölésű kávéból készült eszpresszóban.

Olasz (mély sötétbarna) pörkölés: mély sötétbarna, olajosan csillogó kávészemekből, édes, enyhén füstös aromájú, keserű csokoládés felhangokkal rendelkező, testes kávé készíthető.

A kávébab túlpörkölését a spanyol pörkölési szintnek nevezik. Az ilyen kávébab égett a belőle készült eszpresszónak híg, keserű íze van.

 Forrás:www.kavezona.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kisoroszigasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr3614474390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

KISOROSZI GASZTRO

Friss topikok

Címkék

Bor (8) Étel (2) Hírek (2) Kávé (2) Pálinka (1) Rácz Fogadó (2) Sör (7) Tea (2) Termelő (5) Üdítő (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása