Kézműves sörök

A minőségi kézműves sörök kedvelői számára jó hír, hogy a Kisorosziban lévő Rácz Fogadó és Étterem sörkínálatában megtalálhatók a HORIZONT sörök.

horizon_sor_cimlap.jpg

Hidegkomlózott Lager

ABV 4,5%, 11° B, 6 EBC, 25 IBU

Könnyed cseh típusú lager, amerikai komlóval

A hagyományos, világos lagersörök a világ legtöbb pontján azért népszerűek, mert egyszerűek és kiszámíthatóak – ez sok esetben igaz is, de messze nem mindig. Hidegkomlózással (forralás után adagolt komlóval) például egészen újszerű és izgalmas söröket lehet főzni, ahogy azt mi is tesszük. Klasszikus lagersörös alapokon is lehet újdonságot alkotni: mind a hagyományos ízek kedvelőinek, mind pedig az újdonságokra fogékonyaknak ajánljuk a hidegkomlózással megbolondított lagersörünket. 

 

Hidegkomlózott Lager

ABV 4,5%, 11° B, 6 EBC, 25 IBU

Könnyed cseh típusú lager, amerikai komlóval

A hagyományos, világos lagersörök a világ legtöbb pontján azért népszerűek, mert egyszerűek és kiszámíthatóak – ez sok esetben igaz is, de messze nem mindig. Hidegkomlózással (forralás után adagolt komlóval) például egészen újszerű és izgalmas söröket lehet főzni, ahogy azt mi is tesszük. Klasszikus lagersörös alapokon is lehet újdonságot alkotni: mind a hagyományos ízek kedvelőinek, mind pedig az újdonságokra fogékonyaknak ajánljuk a hidegkomlózással megbolondított lagersörünket.

 

 Saison Witbier

ABV 6%, 14° B, 7 EBC, 10 IBU

Belga fehér búza citrushéjjal és korianderrel

Kevésbé közismert tény, hogy a búzasöröknek más fajtái is vannak, mint a hazánkban megszokott bajor weissbier. Az alternatívák közül viszont bizonyára a belga wit a legismertebb példa. Az eltérő élesztőhasználat frissebb, vékonyabb, ropogósabb kortyokat biztosít, míg a malátaválasztás sápadt, szűretlenségében szinte fehér sört eredményez – innen ered a típus neve is. Az egyéni karaktert remekül kidomborítják a hozzáadott fűszerek is, mindenekelőtt a koriander és a különböző citrushéjak.

 

Gentle Bastard IPA

ABV 6,5%, 17° B, 16 EBC, 63 IBU

Narancsszínű amerikai IPA, telt malátás testtel és intenzív déligyümölcsös komló aromákkal

Kiugróan selymes kortyérzet és intenzív, orrbaverős aromák jellemzik ezt az amerikai IPA-t. Ez a sör kettősségről és az új hullámról szól, ezt jól mutatja névválasztásunk is: a Gentle Bastard IPA egyrészt sejteti, hogy ebben a sörben van valami lágy és elegáns, másrészt jól kifejezi, hogy a komlózása rosszfiúsan karakteres. A telt, malátás test kicsit kekszes és nagyon selymes érzetéhez hozzájárul a maris otter maláta, a déligyümölcsös aromákat pedig a hidegkomlózás során is bőven adagolt amerikai komlók (amarillo, columbus, simcoe, mosaic) biztosítják.

 

Hazy Queen New England IPA

ABV 6%, 14,8° B, 9 EBC, 45 IBU

Selymes és gyümölcsösen komlós ködös IPA

Az USA keleti partjáról (Vermont állam, vagy az összefoglalóan New Englandnek nevezett részek) származó sörstílus, ahol a komlókon van a hangsúly, de az újkori IPA-kkal ellentétben a keserűség helyett annak illatos, gyümölcsös vonásait emeli ki. A mi verziónkban egy könnyű, jól ihatóságot hangsúlyozó malátaalap mellet sokat dolgoztunk a New England söröknél nagyon fontos vízkezelésen. Ennek eredményeként a Hazy Queen krémes, selymes kortyérzetet ad. A gyümölcsösen komlós, illatos hatás érdekében rengeteg Galaxy, Citra és Mosaic komlót használtunk, a sört pedig kétszer is hidegkomlóztuk, így alakult ki a végeredmény. Mindig fogyasszátok frissen, hiszen ekkor mutatja a legjobb arcát

 

American Pale Ale

ABV 4,5%, 11° B, 6 EBC, 30 IBU

Könnyed, világos, citrusos aromajegyekkel bíró amerikai pale ale

Az American Pale Ale – ahogy a neve is sugallja – egy, az újvilág sörfőzői által megálmodott stílus. Könnyű, világos sör, akárcsak a klasszikus brit pale ale, de a sokkal aromásabb, intenzívebb, citrusosabb újvilági komlók révén mégis teljesen más. Sokan hívják az IPA light változatának, hiszen éppolyan komlóhangsúlyos stílus, csak sokkal könnyebben iható: session beer, ahogy az angol mondja. Receptünkben a méltán világhírű, karakteres illatbombát eredményező citra komlót használjuk.

 

Rush For More DIPA

ABV 8,0%, 20,5° B, 14 EBC, 100 IBU

Sötét borostyán dupla IPA, testes és gazdag ízekkel

Rush For More, vagyis akarj többet. A Double előtag arra utal, hogy egy IPA-hoz képest ebben a sörben mindenből sokkal több van: több komló, több test, több íz és több alkohol. Több élvezet.A telt, édeskés kortyérzet elfedi azt a rémisztően sok komlót, amit belelapátoltunk. A déligyümölcsös, nyomokban dinnyére emlékeztető ízjegyekért az Amarillo, Centennial és Kohatu komlók felelősek, amik a különleges hidegkomlózási eljárásnak köszönhetően mutatják meg a legjobb arcukat. 

 

Night Shift russian imperial stout

ABV 9%, 20,5° B, 85 EBC, 45 IBU

Testes, hosszú érlelésű fekete sör

A Russian Imperial Stout a nevével ellentétben nem orosz, hanem az IPA-khoz hasonlóan a Angliából származik. Ha hinni lehet a legendáknak, a 18. században II. Katalin cárnő udvarába szállítottak ehhez hasonlóan erős, sötét söröket, melyek kiállták a szállítás viharait. A mi változatunk 11 hónapos érlelés után kerül a fogyasztók elé, ez idő alatt a magas, 9%-os alkohol megszelidül, az ízek szépen összesimultak. Testes, de mégis könnyen iható, mély, étcsokoládés ízvilágú stout. Igazi ünnepi csemege!

 

Pilot Series

Különleges, exkluzív, érdekes

A Pilot Series a legújabb sörsorozatunk, amivel kicsit az eddigiektől eltérő irányba indulunk el.

Az elmúlt időszakban felgyűlt rengeteg érdekes sörrecept, amelyekből a kedvenceinket fogjuk lefőzni. És hogy miért annyira mások ezek a sörök? Mert ritka alapanyagokkal és olyan sörfőzési technikákkal dolgozunk, amiket a hagyományos szortimentünknél nem alkalmazunk. Minden sör egyszeri, limitált mennyiségben készül, ezért az élmény is megismételhetetlen. A Pilot Series a tervek szerint minden hónapban új sörrel jelentkezik, mindegyiket # jellel és számmal fogjuk jelezni. 

 

Japán Búza

ABV 5,8%, 12,5° B, 19 EBC, 20 IBU

Testes, félbarna bajor búzasör, japán nemesítésű, fűszeres ízvilágú komlóval

A jól ismert dél-német búzasör, a Weissbier, közel ezer éve létező sörtípus. Neve azóta fonódott össze elválaszthatatlanul Bajorországgal, hogy főzése 1602-ben hercegi monopóliummá lett. A klasszikus búza-és árpamalátákra épülő, friss weissbier-karaktert komlózással tesszük még izgalmasabbá: a japán eredetű sorachi ace variáns gyümölcsös, lime-os íze ad komplexitást mély narancsszín búzasörünknek.

 

 India Pale Ale

ABV 6%, 14° B, 12 EBC, 40 IBU

Kiegyensúlyozott, malátaközpontú, citrusos aromájú IPA

Az india pale ale (alias IPA) a XIX. század Angliájában született. Nevét a koronagyarmaton aratott népszerűségével szerezte: akkoriban komoly kihívásnak bizonyult olyan sört készíteni, ami kibírta a több hónapos indiai hajóutat. A megoldást az intenzív komlózás jelentette, ami a markáns, nemes keserűségen túl a tartósításhoz is nagyban hozzájárul. Az IPA, hosszú elfeledettség után, a '70-es évek Amerikájában született újjá és lett a modern sör forradalmának zászlóshajója.

Forrás:http://www.horizontsorok.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisoroszigasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr3114561964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

KISOROSZI GASZTRO

Friss topikok

Címkék

Bor (8) Étel (2) Hírek (2) Kávé (2) Pálinka (1) Rácz Fogadó (2) Sör (7) Tea (2) Termelő (5) Üdítő (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása