Bio-fairtrade teák Kisorosziban

A Kisorosziban lévő Rácz Fogadó és Étterem Bio fairtrade teákat kínál a vendégeinek. A fairtrade a hagyományos kereskedelem alternatív megközelítése, egy olyan transzparens kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden és megbecsülésen alapul. Hozzájárul a fenntartható fejlődéshez azáltal, hogy jobb feltételeket kínál és biztosítja a termelők és dolgozók jogait – különösen a fejlődő országokban. A Bio teáknál a bio nem csak azt jelenti, hogy vegyszermentesen folyik a termelés és a feldolgozás. A termőhely adottságait figyelembe véve hatalmas természeti értékekkel bíró, ám szegényebb országokban őshonosak.tee-1740871_1920.jpg

A fairtrade öt alapelve

  • Méltányos ár a termelők méltányos árat kapnak, amely fedezi a termelés költségeit, biztosítja a tisztességes megélhetést és az ésszerű nyereséget.
  • A gyerekmunka tilalma – a gyerekmunka minden formája tilos.
  • Tisztességes munkakörülmények – az ültetvényeken, gazdaságokban, feldolgozó üzemekben, és egyéb létesítményekben alkalmazott munkások biztonságos munkakörülmények között dolgoznak, és olyan bért kapnak, amely fedezi megélhetésüket.
  • A helyi közösségek fejlesztése – a fair tradeből származó jövedelem jelentős részét (Fairtrade prémium) a termelők közösségei olyan fejlesztési projektekre fordítják, mint pl. ivóvíz-ellátás, útépítés, oktatási és egészségügyi intézmények létesítése, oktatási és szakképzési költségek, mikrohitelek, egészségbiztosítás.
  • Környezeti fenntarthatóság – a káros vegyszerek és a génmódosított növények kizártak a fairtrade rendszerben. A támogatott termelési technológiák megóvják az értékes ökoszisztémát, és védik mind a termelő, mind a fogyasztó egészségét.tea-863407_1920.jpg

    Bio termelés :Teát leginkább Kínában, Indiában, Sri Lankán és Japánban, és Afrikában termesztenek.

    A környezettudatos termelés, az ökogazdálkodás ezekben az országokban jóval fontosabb, mint maga a „bio pecsét”. Itt tehát sokkal többről van szó, mint „csupán” vegyszermentes termelésről. Elsődleges cél a természetes körfolyamatok tiszteletben tartása, az élőhelyek eredeti állapotának megóvása.

  • Tilos bármilyen szintetikus vegyszer használata.

  • Tilos a genetikailag manipulált szervezetek alkalmazása.

  • A műveléshez, illetve a betakarításhoz helyi forrásokat használnak.

     A területeket a közvetlen környezet maximális óvásának betartása mellett művelik. Például betakarítás során fontos szempont a környező élővilág védelme, a fészkelő madarak nyugalmának megőrzése, éppen ezért, ahol csak lehetséges, kézi munkaerőt alkalmaznak.A termelés mellett elsődleges cél még a természet megóvása, az ember és környezete közti összhang megőrzése, a talaj termelékenységének fenntartása.

    Egy kifejezéssel összegezve tehát: bio gazdálkodás = szelíd módszer.

A bejegyzés trackback címe:

https://kisoroszigasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr5714564448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

KISOROSZI GASZTRO

Friss topikok

Címkék

Bor (8) Étel (2) Hírek (2) Kávé (2) Pálinka (1) Rácz Fogadó (2) Sör (7) Tea (2) Termelő (5) Üdítő (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása